IDEEËN VOOR TUSSENDOORTJES VOOR ELKE LEEFTIJD
Wanneer je baby 6 maanden is zou je tussendoortjes moeten proberen die zacht zijn. Deze tussendoortjes helpen jouw kind om te wennen aan vast voedsel. Hier zijn een paar ideeën:
Plakjes banaan
Plakjes avocado
Zachtgekookte broccolistronkjes
Terwijl jouw baby groeit kun je nieuwe smaken en texturen verkennen naarmate jouw kleine meer vertrouwt raakt met tussendoortjes. Hier zijn een paar grovere, makkelijk te eten tussendoortjes die je kunt proberen.
Rijstwafeltjes
Gekookte groenten
Gepelde rauwe of gekoookte stukjes fruit
Pasta en noedels
Toast of stukjes geroosterd brood
Stukjes gekookt ei
Wanneer jouw baby 9 maanden is kun je kleinere en knapperigere tussendoortjes gaan proberen om jouw kleine te laten wennen aan andere texturen. Probeer eens een van deze tussendoortjes:
Erwten, zoete maïs en halve kerstomaten
Droge granen
Goed gekookt vlees of vis
Soepstengels en pitabrood
Stokjes met fruit of groenten
WANNEER BEGINNEN BABIES MET TUSSENDOORTJES?
Er zijn vaak drie tekenen dat jouw baby klaar is om de eerste hapjes te proberen. Niet alle ukkies zijn er met precies 6 maanden aan toe. Maak je geen zorgen als het iets langer duurt bij jouw kleine ontdekker. Het is belangrijk om op jezelf te vertrouwen dus volg je instinct en kijk goed naar je kleintje. Vaak laten ze je zelf weten of ze er klaar voor zijn!
- Ze hebben controle over hun ogen, handen en mond.
- Ze kunnen blijven zitten en hun hoofd stabiel houden.
- Ze kunnen voedsel doorslikken.
VEILIGHEID BIJ FINGER FOODS VOOR BABIES
Het meest belangrijke om rekening mee te houden is of je baby er klaar voor is (zie de bovenstaande tekenen). Maar er zijn ook voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen voor elk soort vast voedsel dat je jouw kind geeft:
- Zorg ervoor dat je kleine kan zitten in z'n kinderstoeltje zonder eruit te glijden of in te zakken. Als je liever je kind voedt op jouw schoot, zorg er dan voor dat je kind zonder steun rechtop kan gaan zitten.
- Zorg ervoor dat je je handen wast en alle oppervlakken en het bestek schoon zijn voor en na het bereiden en tijdens het serveren.
- Bekijk de mond van je uk na het eten en zorg ervoor dat er geen eten vastzit. Dit kunnen ze er zelf misschien niet uithalen.
- Check de temperatuur van het eten van je baby en laat het eten altijd goed afkoelen.
- Baby's worden geboren met een kokhalsreflex. Dit is een natuurlijk veiligheidsmechanisme waardoor ze hun eten naar voren in de mond duwen. Hierdoor kan je kind soms wat meer kokhalzen tijdens het eten van een tussendoortje dan wanneer het eten met een lepel gegeven wordt.
- Het halveren van kerstomaten en druiven vermindert het risico op kokhalzen.