TIPS VOOR PORTIECONTROLE BIJ PEUTERS

Dit zijn onze top tips:

  • Serveer peutervoeding op kleinere borden om de porties realistisch te houden.
  • Leg het bord van je peuter niet te vol. De peuter vindt dit misschien overweldigend en kan dan het eten weigeren.  
  • Biedt minder aan dan dat je denkt dat je kind gaat eten. Zo kunnen ze altijd om meer eten vragen.
  • Denk er aan dat het eetgedrag van peuters erg verschilt. De ene dag eten ze heel veel en de andere dag weinig. Daarom is het belangrijk om te kijken naar hoeveel je kind per week eet (i.p.v. in een dag).

VEELGESTELDE VRAGEN OVER PORTIEGROOTTES

Wat is de gemiddelde portiegrootte voor een peuter?

Het kan helpen om een portie te zien als de hoeveelheid die jouw uk kan vasthouden in zijn vuist voor voeding met veel koolhydraten. Eiwit en fruitporties moeten in hun handpalm passen. Groenteporties zijn dezelfde hoeveelheid als je uk in zijn twee vuisten kan houden.

Serveer je uk altijd een kleinere portie dan je denkt dat deze opkan. Je kunt altijd meer geven als het nodig is. 

Kan ik mijn peuter teveel geven?

Als je niet toelaat dat je kleine honger ervaart , dan kan het brein verward raken met betrekking tot honger en verzadiging.
Het forceren, vleien of omkopen van je kind om nog een hapje te nemen of zijn bord leeg te eten is niet goed. Dit zorgt ervoor dat je kind geen gezonde relatie met voeding krijgt en kan tot gevolg hebben dat deze meer eet dan nodig is. Een cyclus van te veel eten en niet merken wanneer je verzadigd bent kan optreden. 

Hoe weet je dat je kleintje genoeg gehad heeft?

Peuters en kinderen kunnen hun eetlust reguleren en herkennen wat ze nodig hebben qua voeidngsstoffen zolang dit niet onderbroken wordt door onze eigen aanname dat we kunnen herkennen wanneer ze honger hebben.